terug naar alle blogberichten

Artikel Nieuwsblad: Dit kost je huishouden met de huidige gedaalde energieprijzen: “De catastrofe is voorbij”

16 Feb 2023

Vooral de gasprijzen gingen in de zomer van 2022 door het dak. Energiemakelaar Enbro rekende het voor ons uit. “Met het hoogste tarief toen kostte het voor een gezin van vier net geen 1.200 euro om een jaar te douchen, net geen 600 euro om een jaar lang één keer per week een bad te nemen en dus ook ruim 7.300 euro om een jaar lang te verwarmen op gas”, zegt Luc Demeyere van Enbro. “Intussen zitten de prijzen zo’n vijf keer lager. Bij elektriciteit zitten we nu ongeveer aan de helft van toen.”

Het vroegere normaal

Concreet kost je koelkast je nu een 43 euro per jaar, in augustus was dat een 86 euro. Een jaartje stofzuigen ging van net geen 32 euro naar net geen 16 euro. Maar zo fors de prijzen nu gedaald zijn, hoever we wel nog steeds zitten van wat we ooit als normaal beschouwden. We spoelen terug naar september 2020 toen de oorlog in Oekraïne nog veraf was en een jaar verwarmen ons - hou je vast - 610,80 euro kostte. Vandaag is dat dus 1.541,79 euro. Een jaar de koelkast laten draaien, kostte ons toen tevens 25,43 euro.

“Naar die prijzen gaan we niet meer terug”, zegt Luc Demeyere. “Omdat er intussen ook CO2 emissierechten zijn en het gas LNG geworden is, wat ons ook iets meer kost. Al zie ik ons ook niet snel teruggaan naar die toestanden van vorige zomer. De catastrofe is voorbij, we lijken nu toch wel in een periode te komen van relatief stabiele prijzen. Er is hoop.”

We blijven besparen op ons verbruik

Goedkoper gas of niet, we blijven wel besparen op ons verbruik. Dat blijkt uit cijfers van Fluxys, de beheerder van het aardgasnet. “Huishoudens lijken nog steeds 15 procent minder te verbruiken in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar”, klinkt het. Een trend die al maanden aan de gang is en niet verandert nu gas goedkoper is. “We zien de voorbije weken geen groot verschil in vergelijking met de consumptie tijdens de laatste maanden van 2022.” (csn)

Artikel uit Het Nieuwsblad: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230215_96350127?

Denk je eraan om aan energiedelen te doen?

Wil je zeker zijn dat je energiecontract daar

optimaal op afgestemd is?

Gerelateerde berichten

Warmtepompen voor uw verwarming

Lees meer

Isoleren in 5 vragen

Lees meer

Hoeveel shoppingbudget hou jij over?

Lees meer

Ontdek Gaele

Contact

Kortrijksesteenweg 387

8530 Harelbeke

+32 (0)2 899 04 68

info@gaele.be

Je energiemakelaar voor
KMO, industrie en overheid

Duurzame energieoplossingen

Ultrasnel elektrisch laden